Oenology 101 | Πώς να Συνδυάσετε Κρασί με Θαλασσινά: Οδηγός & Προτάσεις για Τέλειο Ταίριασμα

Μπορεί ο συνηθέστερος συνδυασμός φαγητού και ποτού ιδιαίτερα το καλοκαίρι, για τους πιο μερακλήδες, να είναι ένα ποτήρι ούζου ή τσίπουρου, αλλά τι θα πιει η κομψή ψυχή του οινόφιλου;

Φυσικά και θα διαλέξουμε ένα κρασί για να πηγαίνει με το φαγητό μας - όπως ακριβώς θα διαλέξουμε το κατάλληλο μαγιό για την παραλία!

Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

Γενικός Κανόνας:

Αρμονία σώματος (body) κρασιού και πιάτου: Όσο πιο ελαφρύ το ψάρι και το θαλασσινό, τόσο ελαφρύτερο και το κρασί - βασική αρχή pairing!

Οξύτητα: επιλογές με Muscadet, Sauvignon Blanc, Chablis κ.ά. είναι ιδανικές για να "καθαρίζουν" τον ουρανίσκο από την αλμύρα και το ιώδιο των θαλασσινών.

Πλούσια/λιπαρά ψάρια: προτιμάμε Chardonnay ή ροζέ επιλογές, ή ακόμα και ένα ελαφρύ κόκκινο χαμηλής ταννικότητας

Σούσι / ωμά πιάτα: Riesling και αφρώδη (Prosecco), έχουν υψηλή οξύτητα και ισορροπούν τέλεια


Προτάσεις για τα ψάρια:

Τα ψάρια συνηθίζεται να τα συνδυάζουμε με λευκά κρασιά, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις!

Για ένα λευκό ελαφρύ ψάρι, όπως είναι ο μπακαλιάρος και το λαβράκι, προτιμάμε ένα τραγανό λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα, όπως Muscadet, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc από ψυχρά κλίματα.

Για λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, σκουμπρί και σαρδέλα ή τηγανητά, προτιμάμε πιο πλούσια κρασιά, που διατηρούν την φρεσκάδα ή ανάλαφρα κρασιά με υψηλή οξύτητα, όπως ένα ροζέ από την Προβηγκία, Godello, Κυδωνίτσα ή τον "χαμαιλέοντα» Chardonnay.

Τα καπνιστά ψάρια, μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά με λευκά κρασιά με έντονη οξύτητα και ορυκτό χαρακτήρα όπως Pouilly-Fumé, Muscadet ή Chablis.

Για πιο πλούσια ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, ο ξιφίας και ο ροφός, εκτός από λευκά, μπορούν να συνδυαστούν και με κόκκινα κρασιά χαμηλής ταννικότητας και αρωματικό χαρακτήρα! Όπως ένα Pinot Noir, Αγιωργίτικο ή Sangiovese.

Για ψητά ψάρια, όπως σαργός στα κάρβουνα θα προτιμήσουμε ένα λευκό κρασί από βαρέλι.

Με sushi, ceviche, tartare ή sashimi, προτιμάμε αρωματικά κρασιά, με ζωηρή οξύτητα και έντονη φρεσκάδα, όπως Riesling από το Mosel, Grüner Veltliner, Semillion ή για πιο εύκολους συνδυασμούς, ένα αφρώδες, όπως το Prosecco.


Προτάσεις για τα θαλασσινά:

Αστακός: ως το θαλασσινό με το πιο γεμάτο σώμα, ταιριάζει ιδανικά με πληθωρικά και σύνθετα κρασιά, όπως μια λευκή Βουργουνδία. Αντίστοιχα και για το καβούρι: λόγω της γεμάτης γεύσης του, θα προτιμήσουμε βαρελάτα και πολύπλοκα κρασιά, όπως ένα πλούσιο Chardonnay ή μια επιβλητική λευκή Βουργουνδία.

Γαρίδες - Καραβίδες: ανάλαφρο ροζέ Προβηγκίας, Chardonnay χωρίς βαρέλι ή Vermentino.

Όστρακα: ταιριάζουν με ένα Ξινόμαυρο Blanc de Noir, Chablis, Ασύρτικο Σαντορίνης ή Riesling. Γενικά ο ιδανικός συνδυασμός είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα για να «ξεπλένει» το άρωμα ιωδίου που αφήνουν στον ουρανίσκο.

Καλαμάρι - Χταπόδι: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Pinot Grigio ή ένα Riesling.


 

💡 Μικρό tip:

Αν έχεις αμφιβολία ή δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, ένα ξηρό αφρώδες (Champagne, Prosecco, Crémant), είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή με τα περισσότερα θαλασσινά, καθώς η οξύτητα και οι φυσαλίδες καθαρίζουν τέλεια τον ουρανίσκο.

🍷 Αυτοί είναι μερικοί γενικοί κανόνες και προσωπικές μας προτάσεις για το ταίριασμα κρασιού με ψάρια και θαλασσινά. Ωστόσο, οι γεύσεις και οι προτιμήσεις διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, και η πιο όμορφη εμπειρία έρχεται όταν ανακαλύπτουμε τους δικούς μας αγαπημένους συνδυασμούς.

 

✍️ Το άρθρο έγραψε η Κατερίνα Μεθενίτη, από την ομάδα του Vinoultura.