Domaine Confuron-Gindre | Η ήσυχη δύναμη του Vosne-Romanée

Αν σου αρέσει η Βουργουνδία, τότε το Vosne-Romanée σίγουρα σου λέει κάτι. Είναι το χωριό - σύμβολο για το Pinot Noir. Εκεί όπου το φρούτο, η φινέτσα και η κομψότητα συναντιούνται με το terroir σε σχεδόν μυθικό επίπεδο. Εκεί ακριβώς, στην καρδιά της μυθικής Côte de Nuits, εδρεύει το Domaine Confuron-Gindre.

Χωρίς φανφάρες, χωρίς εμπορικά πυροτεχνήματα. Μια οικογενειακή ιστορία που μετράει 6 γενιές, με τη σημερινή να εκπροσωπείται από τον Edouard Confuron-Gindre, σε συνεργασία με τον πατέρα του, François. Ανήκουν στην ευρύτερη "οινο-δυναστεία" Confuron, που περιλαμβάνει και τα ονόματα Jean-Jacques Confuron και Confuron-Cotetidot.


Η φιλοσοφία του Domaine Confuron-Gindre

Το στυλ τους: κλασικό, αυθεντικό, αλλά με ζωντάνια. Εστιάζουν σε μια φιλοσοφία που σέβεται την παράδοση χωρίς να εγκλωβίζεται σε αυτή. Ακολουθώντας βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, καθώς και τον σεληνιακό κύκλο όσο το δυνατόν περισσότερο, παράγουν κρασιά κυρίως από Pinot Noir, δίνοντας έμφαση στην αντιπροσωπευτική έκφραση του κάθε «αμπελοτεμαχίου»!

Τα κρασιά του Domaine προέρχονται από ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης ~11 εκταρίων, αποτελούμενοι από μερικά από τα πιο περιζήτητα χωριά της Côte de Nuits, όπως το Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges και Gevrey-Chambertin.

Το πιο ωραίο; Δεν κάνουν "θόρυβο". Παράγουν κρασιά που μιλάνε μόνα τους. Παραδοσιακή οινοποίηση, βαρέλια που δεν κρύβουν τον χαρακτήρα του σταφυλιού, ζυμώσεις που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό του κελαριού και μηδαμινές παρεμβάσεις ή φιλτραρίσματα. Το αποτέλεσμα είναι κρασιά που αποπνέουν μια ήρεμη αυτοπεποίθηση, με καθαρότητα και δομή - αλλά πάντα με σεβασμό στο φρούτο και το έδαφος.


Οι ετικέτες του Domaine Confuron-Gindre

Στη Vinoultura επιλέξαμε να φέρουμε τις φιάλες τους, γιατί πιστεύουμε ότι εκπροσωπούν την ουσία της Βουργουνδίας. Όχι απλώς μια φήμη, αλλά ένα συναίσθημα.

 

Gevrey-Chambertin 2023 – Ένα κρασί που μιλάει δυνατά χωρίς υπερβολές!

Μια δυναμική και ειλικρινής έκφραση του Gevrey, με έντονη προσωπικότητα. Από τρείς αμπελώνες, με πλούσια, αργιλώδη εδάφη, τους Les Crais, Les Seuvrées and Champs Chenys, συνδυάζει τη δύναμη με τη φινέτσα.

  • Αρώματα: Μαύρο κεράσι, βατόμουρο, γραφίτης, νότες γλυκών μπαχαρικών
  • Στο στόμα: Στιβαρό, συμπυκνωμένο, βαθύ και με χαρακτήρα
  • Food pairing: Truffle burger με aged comté, καλοψημένο ribeye με beurre noisette


Nuits-Saint-Georges 2023 – Η πιο γήινη και “άγρια” πλευρά της Côte de Nuits!

Παραγόμενο από τέσσερις αμπελώνες του νότιου μέρους του Vosne-Romanée, ηλικίας 18 - 80 ετών, αντικατοπτρίζει την άγρια, σχεδόν πρωτόγονη πλευρά της Βουργουνδίας, με ένταση και αυθεντικότητα.

  • Αρώματα: Δαμάσκηνο, μαύρου πιπεριού και γήινες νότες
  • Στο στόμα: Φρέσκο, με μεταξένιες τανίνες, επίγευση γεμάτη ένταση και ενέργεια
  • Food pairing: Coq au vin με μανιτάρια πορτσίνι, καπνιστό χοιρινό κότσι


Vosne-Romanée 2023 – Η κομψότητα του Pinot Noir στην πιο αυθεντική & βελούδινη εκδοχή της!

Παραγόμενο από σταφύλια παλαιών αμπελώνων, ηλικίας 30 - 70 ετών, αποτελεί την βασίλισσα της κομψότητας. Εδώ, το Pinot Noir παίρνει μεταξένια μορφή, ξεχειλίζοντας από άρωμα!

  • Αρώματα: Βιολέτα, κεράσι, γλυκόριζα, κανέλα
  • Στο στόμα: Βελούδινο, σύνθετο, με επίγευση γεμάτη ένταση
  • Food pairing: Φιλέτο πάπιας με sauce cassis, καραμελωμένα παντζάρια με chèvre, παλαιωμένα τυριά


Coteaux Bourguignons 2023 – Φρέσκο, παιχνιδιάρικο και άμεσο!

Φρουτώδες, ευχάριστο και με έντονη φρεσκάδα, είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για καθημερινές απολαύσεις, διατηρώντας την σοβαρότητα και το στυλ του κτήματος.

  • Αρώματα: Βιολέτα, κόκκινα μούρα, λευκό πιπέρι
  • Στο στόμα: Δροσερό, μαλακό, τραγανή οξύτητα
  • Food pairing: quiche lorraine, tartare de boeuf, πίτσα με speck και burrata


Bourgogne Aligoté 2023 – Η λευκή έκπληξη της Βουργουνδίας.

Η φρέσκια, λεπτεπίλεπτη πλευρά της Βουργουνδίας. Το Aligoté του Confuron-Gindre είναι ένα καθαρό, ζωντανό κρασί, γεμάτο φρεσκάδα, τραγανή οξύτητα και μεταλλικότητα.

  • Αρώματα: Εσπεριδοειδή, ροδάκινο, λευκά λουλούδια, βρεγμένη πέτρα
  • Στο στόμα: Δροσερό, καθαρό, τραγανή οξύτητα, κρεμώδη υφή
  • Food pairing: Φρέσκα οστρακοειδή, ceviche λαβρακιού, σαλάτα με κατσικίσιο τυρί και vinaigrette

 

Δες εδώ όλες τις διαθέσιμες ετικέτες του Domaine Confuron-Gindre.


Γιατί να επιλέξεις Domaine Confuron-Gindre;

  1. Γιατί προσφέρει υψηλής ποιότητας κρασιά Βουργουνδίας σε πιο προσιτές τιμές απ’ ότι τα μεγάλα ονόματα.
  2. Γιατί οι ετικέτες του διατηρούν την παραδοσιακή δομή και αρωματική πολυπλοκότητα του Pinot Noir, χωρίς υπερβολική παρέμβαση.
  3. Γιατί είναι ένας παραγωγός που εκπροσωπεί τη νέα γενιά της Βουργουνδίας, με σεβασμό στην παράδοση και ματιά στο μέλλον

Πώς απολαμβάνουμε ένα κρασί του Domaine Confuron-Gindre;

Χωρίς βιασύνη! Αυτά τα κρασιά δεν είναι για scroll στο κινητό και fast food στο πιάτο. Ιδανικά, τα ανοίγεις 1–2 ώρες πριν, τα αφήνεις να πάρουν αέρα, διαλέγεις το κατάλληλο ποτήρι, βάζεις μουσική που αγαπάς (δες και τις προτάσεις μας στο e-shop!) και το απολαμβάνεις. Μόνος ή με φίλους, με φαγητό ή χωρίς, σημασία έχει να τους δώσεις τον χώρο και τον χρόνο να σου μιλήσουν. Γιατί αυτό κάνουν. Δεν φωνάζουν. Απλώς... μιλούν.


Θερμοκρασία σερβιρίσματος:

  • 15-18°C για τις κόκκινες ετικέτες του
  • 10-13°C για το Aligoté

Tip:  Όχι παγωμένο - θέλει “ανάσα” για να δείξει την πολυπλοκότητα του.

Αερισμός:

Τα πιο νεαρά ή ελαφρύτερα κρασιά του κτήματος δεν χρειάζονται απαραίτητα decanting, παρόλα αυτά το Gevrey-Chambertin, το Nuits-Saint-Georges και το Vosne-Romanée, θα επωφεληθούν από έναν ελαφρύ αερισμό για 30–60 λεπτά.

Tip: Μην ξεχνάς να παρατηρείς πώς μεταμορφώνεται το κρασί σου από τον αερισμό!

 

✍️ Το άρθρο έγραψε η Κατερίνα Μεθενίτη, από την ομάδα του Vinoultura.