Oenology 101 | Οδηγός Παλαίωσης Κρασιών: Πώς να Χτίσεις τη Δική σου Συλλογή

Η παλαίωση κρασιών δεν είναι απλώς ένα χόμπι - είναι ταξίδι, πάθος, γνώση και υπομονή. Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις τη δική σου προσωπική συλλογή κρασιών, τότε αυτός ο οδηγός θα γίνει το σημείο αναφοράς σου.

Γιατί να μπεις στον κόσμο της παλαίωσης;

Όπως ήδη πιθανόν γνωρίζεις, η αγάπη - και πόσο μάλλον η συλλογή - κρασιών είναι ένα από τα πιο ακριβά … αλλά μαγικά «σπορ»! Ο καθένας μπορεί να μπει στον κόσμο της συλλογής κρασιών, ο οποίος είναι από τις πιο ιδιαίτερες ενασχολήσεις:

  • Μπορεί να έχει επενδυτική αξία, καθώς οι τιμές των καλών κρασιών συχνά αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
  • Κυρίως όμως, είναι μια απόλαυση, καθώς βλέπεις ένα κρασί να εξελίσσεται, να ωριμάζει και να αποκτά βάθος που μόνο ο χρόνος μπορεί να χαρίσει.

Όμως η σοβαρή ενασχόληση απαιτεί επένδυση — τόσο οικονομική όσο και σε γνώσεις. Για αυτό, ας δούμε μαζί τα βασικά βήματα!

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να αρχίσουν την προσωπική τους συλλογή υπάρχουν 5 βασικοί κανόνες!

 

1. Χώρος, χώρος και πάλι χώρος!

Η αρχή μιας μεγάλης συλλογής κρασιών απαιτεί και τον κατάλληλο χώρο – κελάρι. Όπως έχουμε αναφέρει και στο Oenology 101: Πώς να Διατηρείς τα Κρασιά στο Σπίτι, το κελάρι θα πρέπει να έχει σταθερές συνθήκες:

  • Σταθερή θερμοκρασία (~12 – 16 °C)
  • Σταθερή υγρασία (~75% RH)
  • Σκοτάδι & Απόλυτη ησυχία

Χωρίς αυτές τις συνθήκες, ακόμα και τα καλύτερα κρασιά μπορούν να καταστραφούν, πριν προλάβεις να τα απολαύσεις.

 

2. Αγορές από αξιόπιστες πηγές

Προμηθεύσου τα κρασιά που θέλεις να παλαιώσεις από έμπιστους αντιπροσώπους & καταστήματα λιανικής που έχουν εξειδίκευση, καθώς μόνο αυτοί μπορούν να σου εγγυηθούν σωστή αποθήκευση από τη γέννηση του κρασιού μέχρι να το παραλάβεις! Σίγουρα είμαστε ένα από αυτά τα σημεία που μπορείς να εμπιστευτείς.

Μπορείς να συζητήσεις μαζί μας για το κρασί που σε ενδιαφέρει, τον τρόπο παραγωγής του και για το drinking window - πόσο καιρό μπορεί να παλαιώσει, χωρίς να αλλοιωθεί. 

 

3. Ποτέ μόνο μία φιάλη

Να θυμάσαι ότι αν σκοπός σου είναι η παλαίωση κρασιών για δεκαετίες, η ωρίμανση των χαρακτηριστικών του κρασιού, για μερικά χρόνια αυξάνεται μέχρι να φτάσει στο peak, όπου παραμένει για ένα διάστημα και έπειτα πέφτει!

Η παλαίωση λοιπόν είναι μια διαδρομή. Για να παρακολουθείς την εξέλιξη του κρασιού, είναι καλό να αγοράζεις τουλάχιστον μία εξάδα από κάθε ετικέτα. Έτσι μπορείς να ανοίγεις ένα μπουκάλι ανά 1, 3 ή 5 χρόνια και να βλέπεις πώς μεταμορφώνεται, μέχρι να φτάσει στο peak του. Γιατί η παρακολούθηση της ωρίμανσης είναι όλη η μαγεία της παλαίωσης.

 

4. Κράτα επαφή με το οινοποιείο

Η πλειοψηφία των οινοποιείων ανοίγουν τις δικές τους φιάλες σε τακτική βάση, παρακολουθώντας την εξέλιξη κάθε σοδειάς.

Μάθε από αυτούς την πορεία των κρασιών που έχεις στη συλλογή σου και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξεις και τη δική σου.

 

5. Πριν τη δοκιμή: Decant και παρατήρηση

Κάθε παλαιωμένο κρασί θέλει τον χρόνο του να αναπνεύσει μετά το άνοιγμα, διότι η απουσία οξυγόνου κατά την παλαίωση «πνίγει» τα αρώματά του. Με την επαφή του με το οξυγόνο απελευθερώνει τα αρώματα που έχουν «κλειδωθεί» κατά την παλαίωση.

Αν το δοκιμάσεις απευθείας  μετά το άνοιγμα, μπορεί να σου φανεί κλειστό ή σκληρό, για αυτό άφησέ το να ''αναπνεύσει'' και παρακολούθησε την εξέλιξή του στο ποτήρι - εκεί κρύβεται όλη η μαγεία.

 

Tip: Κράτα έναν κατάλογο της συλλογής σου: όνομα, ποσότητα, αλλά και ημερομηνία αγοράς κάθε κρασιού, καθώς και τα παραστατικά αγοράς ή τις συσκευασίες, ώστε να έχεις πλήρες αρχείο της συλλογής σου! Αν θες μπορείς να προσθέτεις και μια μικρή σημείωση, από οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κάθε φορά που ανοίγεις ένα μπουκάλι.


Ποιά κρασιά αξίζει να παλαιώσεις;

Η αλήθεια είναι, ότι τα κρασιά που αξίζουν να παλαιώσουν δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα, δεν θα τα βρείτε εύκολα σε όλες τις κάβες. Τα περισσότερα κρασιά που βρίσκεις στην αγορά προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει σχεδιαστεί για να εξελίσσεται όμορφα μέσα στα χρόνια.

Η πλειοψηφία των κρασιών που αξίζει να αγοράσεις και να παλαιώσεις σε κελάρι, θεωρούνται κρασιά υψηλής ποιότητας (premium wines) και συνήθως θα τα βρεις με τιμές άνω των 30 - 35 ευρώ. Είναι κρασιά που έχουν περάσει από πολύ προσεγμένη οινοποίηση και προέρχονται κυρίως από περιοχές με παράδοση παλαίωσης.

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις!

Υπάρχουν οικονομικότερα κρασιά που ωριμάζουν εξαιρετικά, όπως και «ακριβά» κρασιά που μπορεί να μην σε ανταμείψουν με την εξέλιξή τους, τόσο καλά όσο αναμενόταν.

Η ουσία όμως είναι απλή: Δοκίμασε πολλά κρασιά, βρες αυτά που σε ενθουσιάζουν και επένδυσε σε αυτά. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα σκεπτόμενος ένα συγκεκριμένο κρασί - τότε ξέρεις ότι αξίζει να αγοράσεις κιβώτιο.

 

Και τέλος… πιες τα κρασιά σου!

Το κελάρι δεν είναι μουσείο!

Η απόλαυση της παλαίωσης είναι να βλέπεις τη διαδρομή του κρασιού χρόνο με τον χρόνο. Αν το βάλεις απλά στο κελάρι και το αγνοήσεις για πολύ καιρό, θα χάσεις την ευκαιρία να το δεις να αναδεικνύει τον χαρακτήρα του.

Μη διστάσεις να δοκιμάζεις ανά τακτά διαστήματα! Άνοιγε τις φιάλες σου, σημείωνε τις διαφορές, και ποιος ξέρει, μπορεί κάποια στιγμή να πέσεις πάνω σε μια σοδειά που θα αποδειχθεί ένα διαμάντι σε μια απροσδόκητη στιγμή!


Καλή αρχή στη δική σου συλλογή!

Και αν χρειαστείς βοήθεια για επιλογή ετικετών παλαίωσης, εμείς στη Vinoultura είμαστε πάντα εδώ!

 

✍️ Το άρθρο έγραψε η Κατερίνα Μεθενίτη, από την ομάδα του Vinoultura.