Oenology 101 | Πώς να Διατηρείς τα Κρασιά Στο Σπίτι: Οδηγός για Ιδανικές Συνθήκες

Καλώς ήρθες στον υπέροχο κόσμο της αποθήκευσης κρασιού! Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να διατηρείς τα κρασιά σου σε άριστη κατάσταση — είτε για μερικές μέρες, είτε για χρόνια — βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Η σωστή αποθήκευση είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα πριν φτάσουμε στην παλαίωση. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 4 βασικά μέρη αποθήκευσης κρασιών και τι πρέπει να προσέξεις σε κάθε περίπτωση.


1. Ψυγείο: Η Γρήγορη Λύση για Μικρό Διάστημα

Το ψυγείο μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινή λύση, εδώ δεν αποθηκεύουμε το κρασί για μήνες ή χρόνια, αλλά για να το διατηρήσουμε φρέσκο για μικρό διάστημα. Αν έχετε χώρο στο ψυγείο, μπορείτε να βάλετε το κρασί σας για μερικές ημέρες, αλλά μην το αφήσετε εκεί για πολύ, γιατί το κρύο φρενάρει την εξέλιξη του κρασιού.

Διάρκεια αποθήκευσης στο ψυγείο (για ανοιγμένα κρασιά):

Όταν αποθηκεύεται ανοιχτά κρασιά στο ψυγείο, υπάρχει ένα όριο ζωής, που αν το ξεπεράσουμε αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους!

  • Αφρώδη: 1-3 μέρες (με ειδικό πώμα)
  • Λευκά/Ροζέ: 5-7 μέρες (με φελλό)
  • Πλούσια λευκά: 3-5 μέρες
  • Κόκκινα: 3-5 μέρες (καλύτερα εκτός ψυγείου, σε δροσερό και σταθερό περιβάλλον)
  • Ενισχυμένα/γλυκά: έως 28 μέρες

Αν σκοπεύεις να αποθηκεύσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από μερικές ημέρες, οι επόμενες λύσεις είναι οι κατάλληλες.

 

2. Ντουλάπι: Ο Απλός Ήρωας του Σπιτιού

Ένα ντουλάπι μπορεί να αποτελέσει μια οικονομική και πρακτική λύση. Το μυστικό είναι να βρείτε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι, χωρίς κραδασμούς και με σταθερή υγρασία. Προτίμησε σημεία μακριά από παράθυρα, φούρνους ή σώματα θέρμανσης.

 

3. Συντηρητές Κρασιού: Ο Καλύτερος Φίλος του Κρασιού Σου

Αν παίρνεις την αποθήκευση σοβαρά, ο συντηρητής κρασιού είναι η πιο ασφαλής και πρακτική λύση. Οι συντηρητές κρασιού είναι οι ειδικοί στο να προσφέρουν σταθερές συνθήκες για το κρασί σας – από την ιδανική θερμοκρασία έως τη σωστή υγρασία. Είτε είναι ένα μικρό μοντέλο για μερικές φιάλες, είτε ένα μεγαλύτερο για συλλογές, αυτοί οι συντηρητές είναι σαν το προσωπικό κελάρι σας, χωρίς να χρειάζεστε υπόγειο ή χώρο σε τοίχο.

Σκεφτείτε το σαν τον απόλυτο συνδυασμό τεχνολογίας και πάθους για το κρασί!

 

4. Κελάρι: Το Όνειρο Κάθε Οινόφιλου

Το κελάρι είναι η επιτομή της οινολογικής αποθήκευσης, ιδανικό για άτομα που θέλουν να επενδύσουν σε μια σπουδαία συλλογή. Εδώ τα κρασιά σας θα είναι άρχοντες, ξεκούραστα σε ένα δροσερό, σκοτεινό και σταθερό περιβάλλον.

Αλλά μην αγχώνεστε ακόμη και αν δεν έχετε ένα παλιό, υπόγειο κελάρι, δεν πειράζει! Ένας διαμορφωμένος χώρος στο σπίτι μπορεί να γίνει εξαιρετικό «κελάρι», όπως πάντα, ο βασικός κανόνας και εδώ είναι η σταθερότητα.


Συμβουλές για μια καλή αποθήκευση

Ο ιδανικός χώρος για την αποθήκευση κρασιών πρέπει να είναι ήσυχος και μακριά από έντονες μεταβολές θερμοκρασίας. Όσο πιο ήρεμο και σταθερό το περιβάλλον, τόσο καλύτερα. Το κρασί αγαπά την ηρεμία!


Θερμοκρασία: Ο καλύτερος φίλος του κρασιού είναι η σταθερή θερμοκρασία, χωρίς μεγάλες ημερήσιες διακυμάνσεις. Για τη σωστή αποθήκευση, κυμαίνεται συνήθως από 12 °C έως 16 °C (πάντα σταθερή).

Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες πάνω από 18 °C ή κάτω από 5 °C, γιατί το κρασί σας δεν θα το εκτιμήσει καθόλου.

 

Υγρασία: Αν η υγρασία είναι πολύ χαμηλή, ο φελλός μπορεί να στεγνώσει, προκαλώντας διαρροές ή οξείδωση. Αν είναι πολύ υψηλή, μπορεί να προκληθούν μούχλες ή αλλοίωση της ετικέτας.

Η καλύτερη λύση για σταθερή υγρασία, είναι η χρήση υγραντήρα για να διατηρείται στα κατάλληλα επίπεδα (~ 70 - 75% RH).

 

Φωτισμός: Εντάξει, το κρασί δεν θέλει να είναι σε καμία περίπτωση σε φως, ειδικά UV, γιατί - όπως και στον άνθρωπο - προκαλεί πρόωρη γήρανση, αλλοιώνοντας τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

Οπότε κρατήστε τα μπουκάλια σας μακριά από παράθυρα ή έντονο τεχνητό φως και προτιμήστε χαμηλό φωτισμό στο κελάρι σας, κατά προτίμηση LED χωρίς θερμότητα και UV.

 

Αποθήκευση:

Ξύλινα ή μεταλλικά ράφια με ελαφρά κλίση.

Τα μπουκάλια πάντα ξαπλωμένα για να διατηρείται ο φελλός υγρός.

Μόνωση από πηγές δονήσεων, καθώς οι κραδασμοί διαταράσσουν την ηρεμία και συνεπώς την ομαλή παλαίωση.

 

Αερισμός:

Ελεγχόμενη κυκλοφορία αέρα & ήπιος αερισμός για αποφυγή μούχλας και ανεπιθύμητων οσμών.

 

Extra Tip: Κράτα Αρχείο!

Για κάθε φιάλη κράτησε:

  • Όνομα & ετικέτα
  • Σοδειά
  • Ποσότητα
  • Ημερομηνία αγοράς
  • Παραστατικά & σημειώσεις γευσιγνωσίας

Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις πάντα έλεγχο της συλλογής σου.


Και Θυμήσου:

Η σωστή αποθήκευση είναι το πρώτο βήμα.

 

✍️ Το άρθρο έγραψε η Κατερίνα Μεθενίτη, από την ομάδα του Vinoultura.