Simonnet-Febvre | Το όνομα πίσω από τα πιο αυθεντικά Chablis!

Υπάρχει κάτι σχεδόν ποιητικό στο να ανοίγεις ένα Chablis: η καθαρότητα, η ενέργεια, η γεύση της πέτρας και της θαλασσινής αύρας. Κι αν ψάχνεις για ένα κρασί που εκφράζει όλα αυτά με ακρίβεια και συνέπεια, το Domaine Simonnet-Febvre είναι ένα από τα ονόματα που πρέπει να γνωρίζεις.


Από τα παλαιότερα οινοποιεία της περιοχής του Chablis, το Domaine Simonnet-Febvre γράφει ιστορία από το 1840 – σχεδόν δύο αιώνες αφοσίωσης στο αυθεντικό στυλ της περιοχής. Μια ιστορική επιχείρηση που συνδυάζει την παράδοση και τη σύγχρονη προσέγγιση στην παραγωγή κρασιών.

Ιδρύθηκε από τον Jean Febvre, έναν βαρελοποιό από το Montbard, όταν αγόρασε την Tisserand, μια εταιρεία εμπορίου κρασιών και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην παραγωγή αφρωδών οίνων, του Sparkling Chablis, δηλαδή του προγόνου του σημερινού Crémant de Bourgogne. Σήμερα, ανήκει στον όμιλο Louis Latour και διοικείται από τον Paul Espitalié. Ακόμα και μετά από δύο αιώνες από την δημιουργία του,  διατηρεί το δικό του στιλ παραγωγής και αμπελώνες, με αφοσίωση στη φυσική οινοποίηση, το terroir και την αυθεντικότητα. Οι ετικέτες του έχουν τη μοναδική ικανότητα να σας ταξιδεύουν στην κομψότητα, καθαρότητα και χαρακτηριστική μεταλλικότητα που έχουν κάνει το Chablis παγκοσμίως αναγνωρίσιμο.

Με βαθύ σεβασμό στην παράδοση και μαεστρία στην οινοποίηση, το Domaine Simonnet-Febvre μας προσφέρει μια σειρά από ετικέτες που εκφράζουν ιδανικά τα διαφορετικά πρόσωπα του Chablis – από το φρέσκο και ζωηρό Petit Chablis, μέχρι την πολυπλοκότητα του Grand Cru Les Clos.

Η φιλοσοφία τους στο κρασί

  • Χρήση μόνο φυσικών ζυμών
  • Οι περισσότερες ετικέτες χωρίς βαρέλι, για να τονιστεί η ορυκτότητα και το terroir
  • Παραμονή σε επαφή με τις λεπτές οινολάσπες (sur lie) για πολυπλοκότητα και δομή
  • Βιολογικές πρακτικές στον αμπελώνα (χωρίς επίσημη πιστοποίηση)

Ο στόχος; Να μη φαίνεται η ανθρώπινη παρέμβαση στο ποτήρι – μόνο η φωνή της γης.


Terroir – στην καρδιά του Chablis

Οι αμπελώνες του Domaine Simonnet-Febvre εκτείνονται σε πολλές από τις καλύτερες θέσεις του Chablis, δίπλα από τον ποταμό Serein, παράγοντας μια μεγάλη γκάμα κρασιών που εκφράζουν τα διαφορετικά terroirs της περιοχής - από το Petit Chablis μέχρι τα Grand Cru όπως το Les Clos και το Preuses.

Οι καλύτεροι αμπελώνες του, έχουν ασβεστολιθικά ανοιχτόχρωμα πηλώδη εδάφη, πλούσια σε απολιθώματα που προέρχονται από την εποχή Kimmeridgian, ενώ μόνο η βασική κατηγορία των Petit Chablis, βρίσκεται σε εδάφη της εποχής Portlandian.

Τι κάνει το Chablis τόσο μοναδικό;

  • Πηλώδη-ασβεστολιθικά εδάφη (Kimmeridgian και Portlandian εδάφη), πλούσια σε απολιθώματα και στοιχεία
  • Ψυχρότερο κλίμα, που κρατάει την οξύτητα ψηλά και αυξάνει την ένταση των αρωμάτων
  • Καμία επαφή με βαρέλι (στα περισσότερα cuvées), για καθαρότητα, φρεσκάδα και ανάδειξη του μοναδικού terroir του Chablis και της χαρακτηριστικής ορυκτότητας του
  • Ένα στυλ που μοιάζει με την ίδια τη Γαλλία σε υγρή μορφή

Τα κρασιά του: Ορυκτότητα, φινέτσα, αυστηρή κομψότητα

Το Domaine Simonnet-Febvre είναι φημισμένο για την αυστηρά κλασική του προσέγγιση στο Chardonnay. Το ύφος τους είναι κομψό και καθαρό, μια αυθεντική έκφραση του Chablis και επιβεβαιώνεται με την ίδια πεποίθηση σε όλη τη γκάμα κρασιών, από το διάσημο Saint-Bris μέχρι το εξαιρετικό Chablis Grand Cru "Les Clos".

Μερικά χαρακτηριστικά cuvées:

  • Chablis Vieilles Vignes – Παλαιά κλήματα, βάθος, ενέργεια και αλατότητα
  • 1er Cru Mont de Milieu – Δομή, δυνατότητα παλαίωσης και πολυπλοκότητα
  • Petit Chablis – Τέλεια εισαγωγή στο στυλ του Chablis
  • Grand Cru Les Preuses / Les Clos – Η αποθέωση του ορυκτού χαρακτήρα

 

Petit Chablis

Η απόλυτη φρεσκάδα του Chablis σε κάθε γουλιά – ιδανικό για να συνοδεύσει τα πιο ελαφριά πιάτα.

Η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο του Chablis. Φρέσκο, δροσερό και ελαφρύ, με αρώματα από πράσινο μήλο, λεμόνι και λευκά άνθη. Παράγεται από σταφύλια σε υψόμετρο ή πιο “νεαρά” εδάφη, πάνω σε Portlandian ασβεστόλιθο αντί για το Kimmeridgian των ανώτερων ζωνών.

  • Στυλ: Τραγανό, δροσερό και άμεσα ευχάριστο
  • Food pairing: Σαλάτες με εσπεριδοειδή, κατσικίσιο τυρί, sushi
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8–10°C

 

Chablis

Η κλασική επιλογή για αυθεντική γεύση Chablis – ιδανικό για θαλασσινά και φρέσκα πιάτα

Κλασικό Chablis από Kimmeridgian εδάφη — με χαρακτηριστική ορυκτότητα, οξύτητα και ένα σύνθετο αρωματικό μπουκέτο, γεμάτο από λουλούδια, λεμονανθό και ξύσμα λεμονιού, με στόμα ζωηρό, αρμονικό και ευέλικτο στο τραπέζι.

  • Στυλ: Καθαρό, φινετσάτο, με σαφήνεια και terroir
  • Food pairing: Μύδια με λευκό κρασί, ψητό ψάρι, linguine με λεμόνι
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 9–10°C

 

Chablis Premier Cru “Fourchaume”

Bάθος και πολυτέλεια – για εκλεπτυσμένα γεύματα και μοναδικές στιγμές.

Μια από τις πιο κομψές και δημοφιλείς ετικέτες 1er Cru του Chablis, με πιο σύνθετο και πλούσιο σώμα, αρωματική πολυπλοκότητα και δυνατότητα παλαίωσης. Μια έκφραση του Chablis γεμάτη φινέτσα και διάρκεια.

  • Αρώματα: Πυρηνόκαρπα φρούτα, γιασεμί, oyster shell
  • Στο στόμα: Πλούσιο, με ισορροπία και μακρύ τελείωμα
  • Food pairing: Ψητό κοτόπουλο με λεμόνι, θαλασσινά au gratin, scallops
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10–12°C

 

Chablis Grand Cru “Les Clos”

Η κορυφαία επιλογή για ένα αξέχαστο βράδυ με Chablis

Η κορυφαία έκφραση του terroir. Το “Les Clos” είναι ο πιο ιστορικός και επιβλητικός Grand Cru αμπελώνας του Chablis. Ένα κρασί με βάθος, ενέργεια και δυναμικό παλαίωσης τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Συνδυάζει τη δομή της Côte de Beaune με τη λεπτότητα του Chablis.

  • Αρώματα: Ώριμο λεμόνι, oyster shell, φρυγανισμένο φουντούκι, λευκό μέλι
  • Στο στόμα: Κομψό αλλά βαθύ, με αλατότητα και κάθετο τελείωμα
  • Food pairing: Αστακός, σολομός με beurre blanc, τυρί comté
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 11–13°C

Γιατί να τα δοκιμάσεις; 

Τα κρασιά του Maison Simonnet-Febvre είναι ιδανικά για όσους αγαπούν τη φρεσκάδα χωρίς “make-up”. Αν σου αρέσει:

  • Η καθαρή έκφραση του Chardonnay χωρίς βαρέλι
  • Η ορυκτότητα, η οξύτητα και η λεμονάτη φρεσκάδα
  • Οι συνδυασμοί με όστρακα, sushi, λευκά ψάρια ή φρέσκες σαλάτες

… τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.


 

Πώς σερβίρονται;

  • Θερμοκρασία: 8–10°C
  • Ποτήρι: Tulip για λευκά με στενό άνοιγμα

Food pairing:

  • Φρέσκα στρείδια & αχιβάδες
  • Ταρτάρ ψαριού ή λαβράκι σχάρας
  • Goat cheese tart & λεμονάτες σαλάτες με μυρωδικά

 

Ανακάλυψε το Domaine Simonnet-Febvre.