Chablis | Η τέχνη του Mineral Chardonnay

 

Όταν σκεφτόμαστε τα λευκά κρασιά, το Chardonnay, είναι σίγουρα μία από τις πρώτες ποικιλίες που έρχονται στο μυαλό μας, γνωστή για την παραλλακτικότητα και την μεγάλη γκάμα των στυλ της! Αλλά το Chablis, το πιο μοναδικό και "ορυκτό" Chardonnay από τη Βουργουνδία, είναι εκείνο που θα σας καταπλήξει με τη φρεσκάδα και την εκλεπτυσμένη του προσωπικότητα!

Βρισκόμενο στην βορειοδυτική γωνιά της Βουργουνδίας, το Chablis, μια ιστορική περιοχή  παραγωγής λευκών οίνων, από την ποικιλία Chardonnay, ξεχωρίζει για το μοναδικό στυλ των κρασιών που παράγει! Γεμάτα ορυκτότητα και τραγανή οξύτητα, έχουν κατακτήσει τις καρδιές όλων των οινόφιλων.


Πού οφείλεται η ιδιαιτερότητα αυτή των κρασιών Chablis;

Μα φυσικά στο terroir, δηλαδή το συνδυασμό του εδάφους, της τοπογραφίας, και του κλίματος μιας περιοχής!

Ως η βορειότερη περιοχή της Βουργουνδίας, κυριαρχεί ψυχρότερο κλίμα σε σχέση με τις πιο νότιες περιοχές, ενώ το έδαφος χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ασβεστόλιθου και απολιθωμάτων. Αυτό το μοναδικό terroir, με την πλούσια γεωλογική του ιστορία, είναι υπεύθυνο για την χαρακτηριστική ορυκτότητα και φρεσκάδα των κρασιών Chablis.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την αμπελουργική περιοχή της βόρειας Βουργουνδίας, υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο τύποι εδαφών, που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια δύο εποχών, της περιόδου Jurassic: την Kimmeridgian και την πιο πρόσφατη Portlandian ή Tithonian, χαρίζοντας, μέσω των απολιθωμάτων, τον πλούτο στοιχείων στα εδάφη της περιοχής, αφού κάποτε ήταν ένας αρχαίος βυθός καλυμμένος με όστρακα.

Οι καλύτεροι αμπελώνες του Chablis, έχουν ασβεστολιθικά ανοιχτόχρωμα πηλώδη εδάφη, πλούσια σε απολιθώματα που προέρχονται από την εποχή Kimmeridgian, ενώ μόνο η πιο βασική κατηγορία των Petit Chablis, βρίσκεται σε εδάφη της εποχής Portlandian.


Τα διαφορετικά στυλ του Chablis

 

Ανάλογα με τον τόπο του αμπελώνα, από το σταφύλι του οποίου θα δημιουργηθεί ένα μπουκάλι Chablis, η γεύση μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Για αυτό το λόγο, υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες Chablis, που αντανακλούν την ποιότητα, την ηλικία και τις συνθήκες του αμπελώνα:

  1. Petit Chablis: Το πιο απλό και φρέσκο στυλ του Chablis, με ελαφριά ορυκτότητα και αρώματα εσπεριδοειδών. Ιδανικό για καθημερινή κατανάλωση!
  2. Chablis: Το πιο κοινό στυλ στην περιοχή, με περισσότερο βάθος από το Petit Chablis. Εδώ συναντάμε πιο έντονα τα αρώματα της πέτρας και του λεμονιού, δημιουργώντας ένα καθαρό και φρέσκο κρασί.
  3. Chablis Premier Cru: Προερχόμενο από επιλεγμένους αμπελώνες, αυτά τα κρασιά είναι πιο εκλεπτυσμένα από τις βασικές κατηγορίες, με μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και πιο έντονα μεταλλικά στοιχεία, με πλούσιο αρωματικό μπουκέτο, ανθέων, πυρηνόκαρπων και μελιού.
  4. Chablis Grand Cru: Το απόλυτο στυλ του Chablis. Τα κρασιά Grand Cru προέρχονται από επτά εξαιρετικούς αμπελώνες, και η ποιότητά τους είναι ασύγκριτη. Διακρίνονται για την πολυπλοκότητά τους, την ισχυρή ορυκτότητα και τη μακρά δυνατότητα παλαίωσης. Συχνά θα βρείτε νότες ξηρών καρπών, ώριμων φρούτων και ισχυρές μεταλλικές νότες.

Γιατί να το δοκιμάσετε;

Γιατί, το Chablis είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ένα λευκό κρασί με προσωπικότητα και χαρακτήρα. Είναι ένα ιδιαίτερο κρασί, του οποίου η ορυκτότητα και η φρεσκάδα, το κάνουν τέλειο συνδυασμό για φαγητό, καθώς το κρασί μπορεί να "σπάσει" την ένταση πιάτων με λιπαρές ή πικάντικες γεύσεις. Οι νότες εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι ή lime, συνδυάζονται άριστα με την φίνα ορυκτότητα και οξύτητά του, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά φρέσκο και αναζωογονητικό κρασί, τέλειο για να συνοδεύσει θαλασσινά, οστρακοειδή ή φρέσκες σαλάτες με λεμονάτη βινεγκρέτ, και μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα με συνοδεία φρούτων ή ακόμα και τυριών όπως το chèvre ή φρέσκια μοτσαρέλα..


Οι Παραγωγοί Chablis: Μάστερς της Ορυκτότητας

Στην περιοχή του Chablis, οι παραγωγοί είναι αφοσιωμένοι στην παραγωγή κρασιών που εκφράζουν πλήρως την μοναδικότητα του terroir τους. Με σεβασμό στην παράδοση και με απόλυτη προσήλωση στην ποιότητα, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν εξαιρετικά κρασιά που φημίζονται για την ορυκτότητα, τη φρεσκάδα και τη μακρά δυνατότητα παλαίωσης.

Ανάμεσα στους πιο γνωστούς παραγωγούς του Chablis βρίσκονται:

  1. Domaine Simonnet-Febvre: Από τα παλαιότερα οινοποιεία της περιοχής, το Domaine Simonnet Febvre, γράφει ιστορία από το 1840. Μια ιστορική επιχείρηση που συνδυάζει την παράδοση και τη σύγχρονη προσέγγιση στην παραγωγή κρασιών. Οι αμπελώνες του εκτείνονται σε πολλές από τις καλύτερες θέσεις του Chablis, και τα κρασιά του έχουν την μοναδική ικανότητα να μας ταξιδεύουν στην κομψότητα, την καθαρότητα και την χαρακτηριστική ορυκτότητα που έχουν κάνει το Chablis παγκοσμίως αναγνωρισμένο. Με βαθύ σεβασμό στην παράδοση και μαεστρία στην οινοποίηση, ο Simonnet-Febvre μας προσφέρει μια σειρά από ετικέτες που εκφράζουν ιδανικά τα διαφορετικά πρόσωπα του Chablis – από το φρέσκο και ζωηρό Petit Chablis, μέχρι την πολυπλοκότητα του Grand Cru Les Clos.

Δες τα κρασιά του εδώ.

  1. Domaine Gérard Duplessis: Το Domaine Gérard Duplessis είναι ένας από τους παραγωγούς που επισημαίνει την ένωση του σεβασμού για το terroir και την τεχνική ικανότητα. Ειδικεύεται στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από τις καλύτερες περιοχές του Chablis, και είναι γνωστό για την αυστηρότητα στη συγκομιδή και την οινοποίηση, που αποκαλύπτουν την εκλεπτυσμένη ορυκτότητα του Chablis. Τα κρασιά του είναι φρέσκα, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και χαρακτηριστική ζωντάνια, με μια ισχυρή, σχεδόν "ξηρή" γεύση που απογειώνει τη γευστική εμπειρία.

Δες τα κρασιά του εδώ.

  1. Domaine Chanson: Αν και πιο γνωστό για τα κρασιά του από άλλες περιοχές της Βουργουνδίας, το Domaine Chanson διαθέτει και αμπελώνες στο Chablis που παράγουν εξαιρετικά κρασιά. Διατηρώντας έναν παραδοσιακό χαρακτήρα, παράγει κρασιά που συνδυάζουν την κομψότητα με την πλούσια ορυκτότητα του Chablis.

Δες τα κρασιά του εδώ.

Αυτοί οι παραγωγοί, μαζί με άλλους κορυφαίους της περιοχής, ενσωματώνουν την τέχνη και τη γνώση του Chablis, παράγοντας κρασιά που αποτελούν την επιτομή της ορυκτότητας και της κομψότητας. Αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε την πραγματική φύση του Chablis, τα κρασιά αυτών των παραγωγών είναι η ιδανική επιλογή.

Ανακαλύψτε όλες τις επιλογές του Vinoultura για το Chablis εδώ.