Θερμοκρασία σερβιρίσματος: Μην με ξεχνάς!

Αν είχε στόμα θα μίλαγε.. Και αν μίλαγε θα έλεγε μην με ξεχνάς! Η θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι εξίσου σημαντική με την αποθήκευση του κρασιού και την χρήση σωστών ποτηριών, όπου όλα θα συμβάλλουν στην σωστή και ευχάριστη εμπειρία.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική;

  1. Αναδεικνύει τον χαρακτήρα του κρασιού
  2. Τονίζεται σωστά το άρωμα και η γεύση
  3. Το αλκοόλ δεν μας είναι δυσάρεστο

Ένας εύκολος κανόνας είναι να θυμόμαστε ότι τα λευκά πρέπει να είναι δροσερά, και όχι παγωμένα όπου θα καλυφθούν τελείως τα αρώματα και τα κόκκινα, σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρακάτω θα δούμε λεπτομερώς την σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος, ανάλογα με την ποικιλία αλλά και τον τύπο του κρασιού.

Γλυκά κρασιά: Καλά παγωμένα 6-8°C (Sauternes, Vinsanto)

Αφρώδη κρασιά: 6-10°C (Champagne, Prosecco)

Ελαφρού/Μετρίου σώματος λευκά/ροζέ: 7-10°C (Pinot Grigio, Μαλαγουζιά, Σαββατιανό)

Γεμάτου σώματος λευκά: 10-13°C (Chardonnay, Ασύρτικο με βαρέλι)

Ελαφρού σώματος κόκκινα: 13-15°C (Beaujolais, Αγιωργίτικο)

Μετρίου/Γεμάτου σώματος κόκκινα: 15-18°C (Syrah, Merlot, Sangiovese, Ξινόμαυρο)